Giotto-pictor Italian

Giotto Di Bondone a fost una dintre cele mai reprezentative figuri din istoria artei – o personalitate dominantă ce stă în fruntea grandioasei tradiţii a picturii italiene.

Giotto a fost primul artist ce a devenit faimos în timpul vieţii, fapt nemaiîntâlnit tocmai din antichitate. Contemporanii săi şi-au dat seama de revoluţia pe care artistul a adus-o în pictură: ruperea de stilul bizantin plat, desprins parcă din altă lume, şi adoptarea unei tehnici care  convingea prin volum şi greutate, precum şi printr-o bogata varietate de emoţii umane.

Locul în care pictorul şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii  a fost Florenţa. Tablourile sale erau cerute şi în alte locuri, astfel că Giotto a ajuns să lucreze în sud, până la Neapole, şi în nord, până la Avignon, în Franţa. Multe din lucrările artistului s-au distrus în timp,  însă capodopera sa – pictura ce  decorează Capela Arena din  Padova – s-a păstrat în condiţii excelente, iar această lucrare este suficientă pentru a-i acorda artistului    onoarea de a fi unul  dintre cei mai   mari pictori care a trăit vreodată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: