Franța este înfrântă definitv, iar guvernul francez evacuează Parisul pe 10 iunie 1940

După batalia de la Dunkerque,a urmat bătălia de pe Somme, în urma căreia francezii au fost înfrânți definitiv. Aceasta a început pe 5 iunie, fiind o confruntare între armatele germane ale lui von Bock și cele franceze ale lui Weygand. Peste 5 zile, pe 10 iunie, Mussolini decide să intre în război de partea lui Hitler, francezii primind, astfel, o grea lovitură din partea italienilor. Pe 10 iunie, guvernul francez evacuează Parisul, iar pe 14 iunie acesta este ocupat de trupele germane. Pe 17 iunie, mareșalul Petain a susținut în fața trupelor să luptele trebuie să înceteze.
În ceea ce privește rezultatul acțiunilor înteprinse de armata germană, Hitler urmărea să anihileze din punct de vedere militar Anglia, prin împiedicarea alăturării forțelor franceze ce au rămas intacte, adică flota și coloniile.[17] Am mai menționat faptul că Hitler se temea de  dezvoltarea din ce în ce mai prolifică a Angliei, tocmai de aceea a inițiat un atac în vestul Europei.
            Franța, învingătoare în urma Primului Război Mondial, s-a văzut îngenuncheată în fața Germaniei naziste. Pentru Hitler, acest eveniment a avut și un substrat ideologic, încât a dorit să-i umilească pe francezi așa cum au facut-o și ei cu germanii în urma primei conflagrații mondiale.  Pentru semnarea armistițiului, Hitler a ales localitatea Rethondes, unde, în 1918, generalul francez Foch dictase condițiile armistițiului plenipotențiarilor germani. La ora 15.30,  pe 21 iunie, delegația franceză era primită de catre Hitler chiar în vagonul lui Foch, locul unde germanii au semnat armistițiul cu ani în urmă. Keitel a transmis delegației franceze condițiile armistițiului și a menționat că acestea nu pot fi negociate și modificate. Germanii au menționat că toate eforturile militare vor fi îndreptate către războiul contra Angliei și că în ceea ce privește Franța, vor staționa doar câteva trupe pentru a menține ordinea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: