SF Politic 89-Imperiul Virusurilor

Ameninţarea imperiului ar putea fi bifurcaţia în care democrația își dă obștescul sfârșit pe întreaga noastră planetă. Iar terorismul ar putea ascunde profunzimile formelor aduse de dincolo de orizontul vizibil de spionii enciclopediilor pe care nu le-am supus interpretării. Construit cu perversitate, terorismul e refuzul celuilalt. În aparenţă, terorismul asigură prezenţa diriguitoare. E prezenţa duşmanului. Prezenţa malefică. El nu anunţă noile războaie ci epoca imperială. Care va fi imperiul? Nu care va fi, ci cum va funcţiona imperiul e important de ştiut. Aflându-ne în zona predicţiei sau a profeţiei, ne putem înşela asupra termenilor. Dar nu o fac oare inspiraţii din Cairo atunci când duc spre eşafod femeile slute?

Dar imperfecţiunea e tocmai superbia gândirii. Lipsirea de mari armate aflate în încleştări sângeroase şi pline de tragic şi grandoare anunţă un construct imperial. Diferenţa este pregătită. Soldaţii imperialelor îşi înmoaie lancea în sângele barbarilor. Dar barbarii din Moscova, din Paris şi Londra nu sunt fiinţe fermecătoare în volutele planului ascuns al lumii? Artele complexităţii se desfăşoară pline de perversitate. Imperiul se întinde etern, jinduind după starea sa imaginară. Imperiul pare a fi sensul ultim, ultima instrucţiune a enciclopediei noastre. Imperiul e sfârşitul democraţiei. Ea sucombă, se sufocă sub elanul maselor al căror metabolism trebuie să funcţioneze continuu îngurgitând falşii eroi. Falşii eroi sunt construiţi cu abilitate sau din greşeală în Milano, Sidney şi Tulule. Exerciţiul lor stă fie sub semnul conspiraţiei, fie sub semnul rebeliunii, insurgenţa nefiind invocată. Starea de insurgenţă, aducătoare de sens, este înlocuită în epoca imperială cu starea de beligeranţă continuă. Vor fi avut loc toate războaiele informaţionale posibile în Popocatepetlán, în Cairo, în tumultuoasa Bulbona Matacor, dincolo de Nigeria. Celălalt ar putea fi eternul duşman în timp ce marile armate se preschimbă în gărzi imperiale specializate şi înarmate până-n dinţi. Ele sunt trimise să restabilească ordinea prin edict imperial şi prin manipulări. Ele sunt trimise, mesianic, să aducă fie pacea, fie sabia mulţimilor care se vânzolesc în vecinătatea oraşelor rotitoare aflate la nord de Ghile Ga, dincoace de Iran.

Imperatorul virus ne va găbji meserie, se plânse frizerul Mache de pe Lipscani către o mazetă din Ferentari, o mazetă siliconată și, bineînțeles, pe deplin virusată. Asta e, s-a dus România, s-a dus Europa, s-a dus Utopia. Care utopie? Utopia lui Sile din Clanul Fierarilor? Oh, nu, făcu frizerul izbucnind în plâns în timp ce pe calea Victoriei se borțoșau Gărzile Virusologice punând lanțurile pe bieții poporani. Gata, s-a dus libertatea, Împăratul Virusurilor a dat ordin să vă punem zăbală, așa ca în Moromeții. În ce? Proastă mazeta din Ferentari, ce să știe ea săraca!? Cam asta e, așa se nasc imperiile, din te miri ce. Se nasc din delăsarea oamenilor, din puturoșenia lor, din lipsa lor de gândire, din furtișag intelectual și rătăcire financiară, din prea plin dar și din sărăcie. Imperiile vin și se duc așa că o să se ducă și Imperiul Virusurilor pe apa sâmbetei, uite-așa, să vezi și să nu crezi. Și, vorba poetului, în tot acest timp sărit de pe fix, buciumul sună a jale. S-auzim numai de bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: