Jurnal de Vodevil Politic 2- Orban, fugi până nu vine moțiunea!

Se pune din ce în ce mai serios problema unei moțiuni de cenzură prin care Guvernul Orban să fie trimis acasă. Nu ar fi prima, lui Orban i s-au mai dat o dată papucii. Revenirea imediată la putere nu s-a datorat istețimii lui în cârmuirea țării, ci aranjamentului politic prin care Klaus Iohannis să nu piardă controlul. Fără liberali la guvernare, ar fi devenit mai vulnerabil ca oricând în intențiile lui.

De data aceasta, moțiunea îmbracă alte aspecte. Varujan Vosganian a specificat că nu se dorește o moțiune politică, ci una bazată pe problemele cu care România se confruntă.

O demisie rezonabilă

Ludovic Orban, alături de întreg Cabinetul, trebuie să răspundă pentru modul în care a gestionat criza provocată de epidemia de coronavirus. În egală măsură, trebuie să dea socoteală până la ultimul bănuț pentru toate achizițiile publice făcute, trebuie să răspundă în chestiunea muncitorilor sezonieri plecați la muncă în timp ce toți ceilalți aveau interdicție de a ieși din casă, cum li s-a asigurat acestora protecția socială și medicală în Germania, dar și dacă între măsurile luate pe timpul epidemiei de coronavirus a existat un echilibru. Pe de altă parte, Ludovic Orban va trebui să mai răspundă și pentru modul în care a înțeles să planifice relansarea economiei, ce măsuri concrete a luat. „Exceptând plata unor ajutoare de șomaj și amânări de chirii sau rate, nu s-a înțeles nimic”, a precizat Varujan Vosganian. Planurile PNL, până în momentul de față, nu au fost decât promisiuni vagi, fără coerență, fără stabilitate și fără durabilitate. Poate că nu ar fi rău ca Orban să justifice și împrumuturile de peste 10 miliarde de euro făcute de ministrul Vasile Cîțu, ce destinație au căpătat banii și care a fost calculul de rentabilitate. Ne-am ales cu ceva de pe urma lor sau au fost folosiți pentru a astupa datoriile față de susținători și de firmele prietene PNL. Aceasta cu atât mai mult cu cât împrumuturile nu vor fi returnate din buzunarul PNL, ci de către noi toți. Iohannis nu este câtuși de puțin încântat de perspectiva moțiunii. Știe și el că șansele de a rămâne fără guvern sunt foarte mari. Trage de timp cât poate și nu ar trebui să ne mire dacă prelungirea stării de urgență nu are ca motiv criza de coronavirus, ci blocarea inițiativei venite din partea ALDE și Pro România, știut fiind faptul că nu se poate depune moțiune de urgență pe timpul stării de urgență. Singura soluție prin care Ludovic Orban poate scăpa de moțiune ar fi să demisioneze. Urgent și cu ce motiv vrea el,inclusiv SF.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: