Chopin și „Cântecul nopții“, în stagiunea online

Joi, 11 iunie 2020, de la  ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Alexander Walker, va avea în program Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian şi orchestră, op. 11 de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 3, op. 27 de Karol Szymanowski. Solist în prima parte este pianistul Lucas Krupinski,iar în partea a doua, tenorul Tomasz ZagorskiCorul Filarmonicii „George Enescu“ a fost pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner, iar concertmaistru invitat a fost Liviu Câşleanu. Concertul înregistrat în 16 noiembrie 2018 a fost organizat în colaborare cu Institutul Polonez și Ambasada Republicii Polone la București, fiind dedicat aniversării Centenarului Independenței Poloniei.

Dirijorul englez Alexander Walker afirmă despre programul polonez că include capodopere muzicale. „Pentru minunatul concert nr.1 pentru pian de Chopin, îl avem solist pe Lucas Krupinski, unul dintre cei mai interesanți tineri pianişti“, declară acesta. La rândul său, pianistul Lucas Krupinski subliniază că a fost o mare bucurie să cânte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ la Ateneul Român: „Publicul a fost foarte cald și a fost o imensă bucurie să lucrez cu dirijorul  Alexander Walker, alături de care am cântat recent la Londra“.

Realizată între anii 1914 și 1916 în timpul Primului Război Mondial, chiar înainte ca Polonia să-și dobândească independența, Simfonia nr. 3 a lui Szymanowski este una dintre cele mai importante lucrări muzicale ale secolului XX. „Necesitând un aparat orchestral și coral imens și un solist tenor, este cântată rareori. Inspirată de poemul extatic al lui Rumi, Cântecul nopţii, lucrarea celebrează frumuseţea nopților orientale, fiind influențată de explorările compozitorului în zona Orientului Mijlociu și de interesul lui faţă de sufism. Szymanowski combină elemente de muzică arabă cu armonii cromatice având rădăcinile în limbajul muzical al lui Wagner şi Chopin, rezultatul fiind o muzică ce atinge climaxuri extraordinare. Construcţia strălucitoare şi evocativă de culori orchestrale creează la Szymanowski o lume sonoră seducătoare şi irezistibilă“, precizează dirijorul.

Concertul din luna noiembrie 2018 a fost organizat sub înaltul patronaj al preşedintelui Republicii Polone Andrzej Duda și al preşedintelui României Klaus Iohannis.

Stagiunea online

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 11 iunie 2020, ora 19.00

Dirijor: ALEXANDER WALKER    

Frédéric Chopin: Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian şi orchestră, op. 11

Solist:LUCAS KRUPIŃSKI

Karol Szymanowski: Simfonia nr. 3 „Cântecul nopții” op. 27

Solist: TOMASZ ZAGÓRSKI – tenor

Solo vioară: Liviu Câşleanu

DIRIJORUL CORULUI: IOSIF ION PRUNNER

Înregistrarea concertului din 16 noiembrie 2018 va putea fi ascultată, joi, de la ora 19.00, pe canalul online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: