Moscheea Roz din Iran, locul magic care trebuie vizitat măcar o dată-n viaţă

Un curcubeu spectaculos de vitralii face ca „moscheea Roz” să fie una dintre cele mai frumoase din Iran.

Moscheea Nasir al-Mulk

Shiraz este unul dintre cele mai vechi oraşe iraniene, având o cultură vibrantă a artei şi a artizanilor, precum şi o istorie bogată, ambele fiind în centrul atenţiei la moscheea Nasir al-Mulk.

Cu vitralii ameţitoare, mii de plăci pictate pe tavan şi covoare persane acoperind podeua, acest loc de rugăciune este un curcubeu superb de culoare. Este ca şi cum ai intra într-un caleidoscop.

Înauntrul poate fi găsită o grădină deschisă cu un iaz în centrul, înconjurat de flori. Pe faţata clădirii pot fi observat zeci de arcade în stil arabesc, adăugând la frumuseţea spectacolului de lumină oferit de vitralii.Moscheea Nasir al-Mulk a fost construită între 1876 şi 1888, în timpul dinastiei Qajar, care a condus Iranul din 1785 până în 1925. A fost numită „moscheea Roz” datorită multitudinii de plăci roz de pe tavan.Nasir al-Mulk nu este singura moschee roz din lume. 

La o distanţă de puţin peste 40 de kilometri de la Kuala Lumpur, oraşul Putrajaya este situat între capitala Malaeziei şi Aeroportul Internaţional Kuala Lumpur. Aici este locul în care Perdana Putra, clădirea care găzduieşte complexul de birouri al premierului, este situată cu vedere spre lacul Putrajaya. În apropiere de această clădire superbă se află o altă structură parcă provenită dintr-un vis cu nuanţe rozalii.

Finalizată în 1997, moscheea Putra a fost construită cu bucăţi unice de granit roz şi poate găzdui peste 10.000 de credincioşi în acelaşi timp. Moscheea are în componenţă trei zone funcţionale principale. Înauntru poate fi găsită şi o sală elegantă de rugăciune, Sahn (grădina), precum şi alte zone pentru învăţare. Turla sa de 116 metri este una dintre cele mai înalte din regiune. Influenţată de stilul moscheei Sheikh Omar din Baghdad, structura este o comuniune frumoasă a stilurilor arhitecturale malaeziene şi cele din Orientul Mijlociu.

Moscheea Putra este una dintre puţinele moschei roz din lume. Totuşi, nu este la fel de cunoscută precum Nasir-ol-Mulk din Iran sau cea găsită în Filipine, şi nici pe departe la fel de roz. Cu toate acestea, elementele pastelate delicate ale acestei structuri sunt o privelişte încântătoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: