8 PICTURI UNICE PE CARE TREBUIE SA LE VEZI IN MUZEUL ORSAY

Fiindca stiu ca timpul te va presa in Paris si cel mai probabil nu vei avea mult timp la dispozitie, vreau sa iti prezint propria selectie de lucrari pe care le-am apreciat in Muzeul Orsay.

Este o selectie subiectiva bazata pe afinitati personale a unora dintre cele mai bune picturi impresioniste. Este in acelasi timp o selectie ce include opere din sfera altor curente artistice, precum pointilismulprimitivismul si expresionismul, abordari diferite ale picturii cu care pictorii impresionisti s-au intersectat in anumite momente.

Desi unele dintre operele de mai jos nu pot fi incluse in impresionism, autorii acestora au contribuit la un moment dat in mod esential la acest curent artistic sau au avut legaturi foarte stranse cu pictorii clasificati oficial ca fiind impresionisti.

1.PAUL GAUGUIN: FEMEI DIN TAHITI (FEMMES DE TAHITI)

Gauguin este unul dintre cei mai cunoscuti pictori impresionisti, care insa a cunoscut celebritatea abia dupa moarte. Acesta paraseste Franta pentru a ajunge in Tahiti in 1891 din motive artistice, politice si financiare.

In pictura de mai sus vedem 2 femei pe o plaja din insulele Polineziei Franceze.  Pictura lui din aceasta perioada prezinta o imagine idealizata a locuitorilor din insule si foloseste mai multe elemente simbolice, incepand cu idealizarea exoticului local pana la  introducerea unor elemente religioase crestine.

Desi este cunoscut ca fiind un pictor impresionist, Gauguin foloseste primitivismul in operele din aceasta perioada. Aceasta miscare artistica este caracterizata prin exagerarea proportiilor umane, elemente religioase exotice si puternice contraste intre culori. 2. EDOUARD MANET: DEJUN PE IARBA (LE DÉJEUNER SUR L’HERBE)

Acest tablou a fost pictat de Edouard Manet intre 1862 si 1863 si este una dintre cele mai controversate opere ale secolului 19. Pictura ilustreaza in planul principal doi barbati imbracati elegant si o femeie nud luand masa intr-un cadru natural. Asociatia neobisnuita intre hainele elegante ale barbatilor, corespunzand modei contemporane, si femeia nud care priveste privitorul direct, ca si cum l-ar fi surprins, au generat reactii puternice intre contemporani.

In acelasi timp, tabloul face aluzie la o opera clasica, Concertul cimpenesc, al lui Titian (sau Georgione) de la Luvru, cunoscut desigur de publicul informat. Daca in tabloul lui Titian femeile dezbracate sunt o alegorie pentru poezie si muzica, produse de imaginatia celor 2 barbati, in tabloul lui Manet nu gasim o alegorie sau un simbolism asemanator. Lucrarea sa a fost creata cu scopul de a deranja, de a crea controverse si de a ilustra distantarea pictorului de metodele clasice ale picturii si indreptarea sa catre pictura moderna. 3.EDGAR DEGAS: CLASA DE DANS (LA CLASSE DE DANSE)

Spre deosebire de colegii impresionisti, Edgar Degas nu este adeptul picturii in aer liber si al studiului cadrului natural. Cu toate astea, este considerat unul dintre cei mai apropiati pictori de acest grup si a fost de obicei asociat cu impresionismul.

Edgar Degas a lucrat la numeroase schite si studii ale balerinelor, de aceea interesul asupra lor revine de-a lungul timpului si este o tema centrala in munca lui Degas.

Pictura de mai sus ilustreaza un mare grup de dansatoare – in picioare si asezate – alaturi de profesorul lor de dans, in sala de repetitii. Scena isi pastreaza naturaletea prin analiza unui moment intim din scena repetitiei. Unele dansatoare repeta dansul si sunt active, altele se odihnesc. Toate detaliile sunt calculate de catre artist pentru a crea atmosfera repetitiei si pentru a ne face sa ne simtit in incapere. Desi balerinele ne atrag atentia la prima vedere, la o analiza ulterioara putem observa ca de fapt profesorul se afla in centrul atentiei. 4.EDOUARD MANET: OLYMPIA

Aceasta pictura a fost terminata de Manet in 1863 si apoi expusa la Salonul de la Paris in 1865. Alaturi de pictura Dejun pe iarba de mai sus, este printre picturile impresioniste cele mai controversate ale secolului 19.

La fel ca si pictura anterioara, Olympia face aluzie la o pictura clasica,Venus a lui Titian.

Spre deosebire de pictura lui Titian, Olympia este o femeie reala, o prostituata, un subiect care scandalizeaza burghezia Parisului din acei ani. Tabloul ne infatiseaza un nud de femeie pe un pat si o servitoare neagra care ii aduce flori. Pictura a cauzat uimire si agitatie pentru ca femeia, la fel ca in Dejun pe iarbapriveste privitorul direct in ochi ca si cum l-ar confrunta si l-ar privi de la egal. In plus, numele Olympia este un nume asociat cu prostituatele din Parisul anilor 1860.

Un alt element interesant pentru aceasta pictura este faptul ca modelul, Victorine Meurent, in afara de faptul ca este modelul preferat al lui Manet, este in acelasi timp si un pictor de succes, care expune regulat la Salonul de la Paris, chiar si atunci cand Manet este refuzat de acelasi Salon. 5.CAMILLE PISSARRO: TANARA TARANCA FACAND FOCUL (LA JEUNE PAYSANNE FAISANT DU FEU)

Pissarro este unul dintre membrii fondatori ai curentului impresionist. Importanta sa este data si de faptul ca este singurul pictor care a expus la toate expozitiile impresionistilor, din 1874 in 1886.

In 1885, acesta ii intalneste pe Georges Seurat si Paul Signac, acestia bazandu-se pe o tehnica diferita de pictura numita pointilism. In urma intalnirii cu cei 2 pictori, acesta foloseste acest stil intre anii 1885 si 1888, lucrarea de fata facand parte din acea perioada si prezinta de asemenea interesul lui Pissarro pentru subiecte ce prezinta viata rurala. 6.PIERRE AUGUSTE RENOIR: BAL LA MOULIN DE LA GALETTE (BAL DU MOULIN DE LA GALETTE)

Renoir picteaza Bal la Moulin de la Galette in 1876, urmand ca acest tablou sa fie expus la expozitia impresionistilor din 1877.

Tabloul descrie o dupa-amiaza normala de duminica la Moulin de la Galette, in cartierul Montmartre din Paris. Oamenii sunt prezentati in timp ce se distreaza si Renoir studiaza atat multimea in miscare, cat si jocurile luminii naturale si artificiale asupra intregii scene.

Aceasta pictura este una dintre cele mai apreciate capodopere impresioniste. 7.VINCENT VAN GOGH: NOAPTE INSTELATA PE RON (NUIT ÉTOILÉE SUR LE RHÔNE)

In februarie 1888, Van Gogh ajunge in Arles, micul orasel din Provence, unde petrece una dintre cele mai productive perioada din viata sa de artist.

Culorile din jurul sau, natura si atmosfera, fluviul Ron si cerul noptii il inspira sa picteze probabil cele mai bune opere ale sale.

Asa cum prietenii sai, pictorii impresionisti, incearca sa surprinda culorile si nuantele unui peisaj si variatiile luminii in picturile lor, Van Gogh incearca sa surprinda la fata locului culorile noptii si influenta luminii in noapte. Din acest motiv, acesta produce mai multe picturi ale noptii si luminile care o transforma in ochii pictorului.

Un an mai tarziu, Van Gogh produce una dintre cele mai faimoase opere ale sale, Noapte Instelata– opera expusa la Muzeul de Arta Moderna din New York – care ne prezinta o viziune alterata asupra realitatii produsa de problemele sale mentale.

Noapte instelata pe Ron, desi este o pictura mai putin faimoasa, ne ofera viziunea unui Van Gogh mai linistit, atmosfera fiind intarita de prezenta unui cuplu de indragostiti la baza tabloului. 8.NUFERII LUI CLAUDE MONET DIN ORANGERIE

Claude Monet este probabil cel mai cunoscut membru al miscarii impresioniste. Opera sa Impresie,rasarit de soare este cea care a dat numele miscarii impresioniste.

Pentru a incheia in forta ziua acordata impresionistilor, mergi si la Orangerie, aflata tot pe Sena, nu departe de Muzeul Orsay, unde poti vedea imensele picturi ale lui Claude Monet – Nuferii – pictati catre sfarsitul vietii la Giverny si care i-au ocupat mai mult de 20 de ani din viata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: