Tablouri tulburătoare ale pictorului suprarealist român Victor Brauner

Fiindcă tot s-a sărbătorit Ziua Brâncuși în România, m-am gândit cu nostalgie de un alt artist român genial, celebru în afară.

Victor Brauner (1903-1966) a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale mișcării suprarealiste. Cu o tehnică unică de folosire a culorilor și explorarea constantă a religiei, folclorului și viselor, Brauner și-a depășit constant granițele artistice, combinând în operele sale literatura, filozofia, antropologia, metafizica și spritualitatea.

După lucrările impresioniste și expresioniste, a contribuit la mișcarea de avangardă. Cu toate acestea, cele mai multe picturi ale lui se încadrează în curentul suprarealist, Brauner fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori ante și postbelici ai genului.

La începutul anilor ’30, Brauner s-a stabilit la Paris, unde a locuit în aceeași clădire cu Yves Tanguy și Alberto Giacometti. În 1935 s-a întors în România pentru mai multe expoziții, însă după doar trei ani, a revenit în Franța. Pe 28 august și-a pierdut ochiul stâng într-o bătaie, după ce pictase, premonitoriu, câțiva ani mai devreme „Autoportret fără un ochi”.

După câteva expoziții mari, în 1966 – anul morții sale – este ales să reprezinte Franța la Bienala de la Veneția.

Poate puțini știu că Victor Brauner este născut la Piatra-Neamț, un mic oraș de munte din zona Moldovei (care e și orașul meu natal)  și liceul de artă din Piatra îi poartă numele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: