Jurnal de Vodevil Politic 99-Tunul PNL:Programul „Vom face”

Este cea mai mare lovitură a liberalilor. Un program bine gândit, cu investiții minime, în care orice propunere își găsește imediat realizarea.Îți dă prin cap să construiești Porțile de Fier 4. Apoi 5, sărind peste 3. Și, la final, merge și 8. Nu avem suficientă Dunăre și pentru 8? Nu-i nimic, rămâne, pentru că inițiatorul proiectului era ahtiat după mucenicii moldovenești însiropați cu miere și tăvăliți prin nucă, din belșug.Seamănă cu 8. Mucenicul nu produce energie electrică, dar nu contează, forma i-a plăcut tembelului care a avut ideea ce-l trimitea la simbolistica infinitului. Și apoi, PNL și prostia sunt infinite, cum să nu se marcheze cu așa ceva existența noastră?

Schema programului este chiar uimitor de simplă. Avem nevoie de reabilitarea unor ramuri economice, de exemplu. Se rezolvă. Se desenează ramurile pe hârtie, apoi se așteaptă să le dea frunzele. Ne trebuie o fabrică de nu știu ce. Și asta se rezolvă. Întâi o punem la pământ pe singura pe care o mai avem, iar după asta îi dăm formă celei noi. Obținere de aprobări pentru construcție, termen oricând. Studii de fezabilitate, termen când se poate. Proiectare, termen plus infinit, căci aspectul se poate modifica zilnic, în raport de cum dă Orban din mână când vede macheta. Construcție, termen nelimitat, pentru că Guvernului îi poate cotcodăci o altă idee prin minte și atunci fabrica de dopuri de șampanie proiectată trebuie să devină combinat avicol în care se vor umfla colacii de salvare ai altor ramuri economice. Vedeți ce ușor liberalii au construit două fabrici?

Golănie politică și amatorism

Programul „Vom face” nu se bazează pe vreo specializare anume. De aia se și implementează atât de ușor. Totul ține de cât de gâdilătoare la ureche sunt vorbele. Restul e treaba televiziunilor, care vor atinge și alte componente ale proiectului, la sugestia Guvernului. Indiferent cu câte zerouri se scrie „sugestie”, oficial tot sugestie rămâne. Miniștrii vor urmări abordarea pe capitole, „Vom analiza”, „Vom evalua”, „Vom hotărî” și, în final, vor anunța că prima parte a programului a fost realizată. Cele mai frumoase cuvinte vor fi premiate în cadrul Planului „Voi chiar ne-ați crezut?” Este ceea ce se întâmplă de aproape un an, de când PNL a preluat guvernarea. Încep să mă îndoiesc că am folosit bine termenii. Chiar „se întâmplă” sau așa a fost programat totul? Nu pot crede că, începând cu instalarea Guvernului și terminând cu congresele de cuvinte, au fost numai întâmplări. Mai degrabă a fost un program național de golănie politică, de diletantism și umplere a buzunarelor liberale cu orice le-a ieșit în cale.

Capitolul „Ne iei la mișto?”

Vom face o agricultură de mare inspirație mondială sau, mă rog, ceva în genul acesta trompețeau specialiștii adunați sub poala Guvernului. Îhî! Am văzut. În materie de irigații, cel puțin, abia au putut să ude florile din fața casei. Vom acorda despăgubiri tuturor fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei. Îhî! Dar nu acum, mai pe la primăvară, poate, că acum Guvernul nu mai are bani. Vom construi spitale regionale, pentru a ridica Sănătatea la standarde europene. Îhî! Singura soluție pentru a ajunge la acest vârf ar fi ca Europa să-și coboare modelele la nivelul anilor ’90.Vom face în așa fel încât salariul mediu să fie  similar cu cel din Uniunea Europeană. Îhî! În așa fel cum? Poate doar dacă UE și gripează economia și își stagnează creșterileeconomice în următorii ani. Ani mulți. Copiii noștri vor beneficia de un învățământ modern, cu dotări de ultimă generație. Îhî! Poate alte generații, astea de acum nu mai apucă. Vom face 700 de kilometri de autostrăzi. Ba nu, 1.200. Hai că nici cu 2.100 nu ne-ar sta rău. Îhî! Deocamdată doar panglicile de inaugurare sunt mai lungi. Vom face o rețea de transport feroviar modernă și ușor accesibilă. Hai că m-a săturat, Orbane. Tu chiar ne iei la mișto?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: